SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ SERBEST MESLEK İCRASI HAKKINDA YÖNETMELİK
Kayıt ve arşiv
MADDE 18
(1) Sağlık meslek hizmet birimine başvuran hastalara ait veriler ile hekim tarafından oluşturulan reçete veya tedavi planı elektronik ortamda kaydedilir. Verilerin kaydedilmesi ve arşivlenmesi hususlarında Bakanlığın kayıt tescil sisteminde kayıtlı bir sağlık bilgi yönetim sistemi kullanılması zorunludur.
(2) Sağlık meslek hizmet birimleri tarafından kayıt altına alınan kişisel sağlık verileri, 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa ve 3359 sayılı Kanuna uygun bir şekilde Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre işlenerek merkezi sağlık veri sistemine aktarılır. Bakanlık tarafından kurulan kayıt ve bildirim sistemi ile Bakanlıkça yapılacak diğer iş ve işlemlere esas olmak üzere istenilen bilgi ve belgelerin gönderilmesi zorunludur.
(3) Sağlık meslek hizmet birimlerinde sunulan tüm hizmetler kayıt ve muhafaza edilir. Hastanın talebi doğrultusunda bu kayıtlar hasta veya kanuni temsilcisi ile paylaşılır.
(4) 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine uygun elektronik imza ile imzalanmış tıbbi kayıtlar, resmî kayıt olarak kabul edilir ve ilgili mevzuata göre yedekleme ve arşivlemesi yapılır. Hastaların sağlık bilgilerine ait gerekli kayıtların elektronik ortamda saklanmasının, değiştirilmesinin veya silinmesinin önlenmesi ve gizliliğin ihlal edilmemesi için fiziki, manyetik veya elektronik müdahalelere ve olası suistimallere karşı gerekli idari ve teknik tedbirler alınır. Bu konudaki gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmasından ve periyodik olarak denetlenmesinden sağlık meslek mensubu sorumludur. Dosyada bulundurulması zorunlu evraklar ayrıca saklanır.
(5) Yapılan denetimlerde tutulan tüm kayıtların ilgililere ibrazı zorunludur.